Hem Isıtıp Hem Ferahlatan Çay Hakkında Önemli Bilgiler
Dünyada en
çok tüketilen içeceklerden biride çaydır. Keyif vermesi bir yana sağlık
açısından da birçok faydası bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Çay Hakkındaki İlginç Bilgiler Nelerdir?
1. Çayın Çeşitleri: Dünya üzerinde 1500' den fazla
farklı çay çeşidi vardır.
2. Çayı İlk Tüketenler Çinlilerdir: İlk kez çay bitkisinin
yapraklarından içecek yapan kişiler Çinlilerdir. Buradan diğer Asya ülkelerine
ve dünyaya yayılmıştır.
3. Çayın Ülkemize Geliş Zamanı: Çay Avrupa'ya 17. yüzyılda gelmesine
rağmen, ülkemizde 1940 yıllarının başlarında çay tarımına başlanmıştır.
4. Çay Üreten Ülkeler Arasında
Türkiye'nin Yeri: Türkiye
çay üreten ülkeler arasında yedinci sırada yer alırken çay tüketiminde ise
dördüncü sıradadır.
5. Çayın Üretildiği İklimler: Çay dünya üzerinde genellikle tropik
bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle üzerine kar yağmaz ve zararlılarla
mücadelede tarım ilaçları kullanılır. Ülkemizde ise durum farklıdır. Çay
yaprakları üzerine kar yağan nadir ülkelerden biri Türki’yedir. Hastalıklara ve
haşerelere karşı ilaçlanmadığı için Türk çayı organik kabul edilir.
Çayın Sağlımıza Faydaları Nelerdir?
1. Çayın Metabolizmaya Etkisi: Yeşil çayın da beyaz çayda olduğu gibi metabolizmayı
hızlandırıcı etkisi vardır. Özellikle siyah çay metabolizmayı %10 oranında
hızlandırır.
2. Çayın Beyine Etkisi: Çayda Teanin adlı bir amino asit
vardır. Bu madde insanda gerilim ve endişeyi azaltır ve konsantrasyonu yüksek
tutar.
3. Kolesterole Etkisi: Çay içmek kolesterolü azaltıp kalbi
korur.
4. Kanser Hücrelerine Etkisi: Çayın içinde bulunan Theaflavin
maddesi kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller.
5. Cilde Faydaları: İltihap giderici ve anti bakteriyel
özelliğinden dolayı cilde ve göze yapılan maskelerde kullanılır.
6. Ağız Sağlığına Faydaları: İçerisindeki Florür sayesinde diş
minesini güçlendirir. Anti bakteriyel özellikleri bakımından ise bakteri
plağının oluşmasını engeller.