Hem Isıtıp Hem Ferahlatan Çay Hakkında Önemli Bilgiler


Hem Isıtıp Hem Ferahlatan Çay Hakkında Önemli Bilgiler


Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biride çaydır. Keyif vermesi bir yana sağlık açısından da birçok faydası bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Çay Hakkındaki İlginç Bilgiler Nelerdir?


1. Çayın Çeşitleri: Dünya üzerinde 1500' den fazla farklı çay çeşidi vardır.

2. Çayı İlk Tüketenler Çinlilerdir: İlk kez çay bitkisinin yapraklarından içecek yapan kişiler Çinlilerdir. Buradan diğer Asya ülkelerine ve dünyaya yayılmıştır.

3. Çayın Ülkemize Geliş Zamanı: Çay Avrupa'ya 17. yüzyılda gelmesine rağmen, ülkemizde 1940 yıllarının başlarında çay tarımına başlanmıştır.

4. Çay Üreten Ülkeler Arasında Türkiye'nin Yeri: Türkiye çay üreten ülkeler arasında yedinci sırada yer alırken çay tüketiminde ise dördüncü sıradadır.

5. Çayın Üretildiği İklimler: Çay dünya üzerinde genellikle tropik bölgelerde yetiştirilir. Bu nedenle üzerine kar yağmaz ve zararlılarla mücadelede tarım ilaçları kullanılır. Ülkemizde ise durum farklıdır. Çay yaprakları üzerine kar yağan nadir ülkelerden biri Türki’yedir. Hastalıklara ve haşerelere karşı ilaçlanmadığı için Türk çayı organik kabul edilir.

Çayın Sağlımıza Faydaları Nelerdir? 


1. Çayın Metabolizmaya Etkisi: Yeşil çayın da beyaz çayda olduğu gibi metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Özellikle siyah çay metabolizmayı %10 oranında hızlandırır.
2. Çayın Beyine Etkisi: Çayda Teanin adlı bir amino asit vardır. Bu madde insanda gerilim ve endişeyi azaltır ve konsantrasyonu yüksek tutar.
3. Kolesterole Etkisi: Çay içmek kolesterolü azaltıp kalbi korur.
4. Kanser Hücrelerine Etkisi: Çayın içinde bulunan Theaflavin maddesi kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını engeller.
5. Cilde Faydaları: İltihap giderici ve anti bakteriyel özelliğinden dolayı cilde ve göze yapılan maskelerde kullanılır.
6. Ağız Sağlığına Faydaları: İçerisindeki Florür sayesinde diş minesini güçlendirir. Anti bakteriyel özellikleri bakımından ise bakteri plağının oluşmasını engeller.