google-site-verification=3sfogdB7dl-XYmA2wgNL6vuqjYr5l-M-Lnt-5U3IB-g

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır Evde


CİLT BAKIMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Deri, vücudun en büyük organlarından biridir ve bu sebeple cilt bakımı genel sağlığınızı doğrudan etkileyebilmektedir. Cildiniz dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi görür ve aynı zamanda bu etkenlere karşı da oldukça duyarlıdır. Genel cilt sağlığı üzerinde rol oynayan ana etmenleri sıralarsak eğer; solaryum kaynaklı UV radyasyonu,sigara vb tütün ürünlerindeki kimyasal toksinler,uzun süreli korumasız bir şekilde güneş ışınlarına maruziyet,yeterince dinlenmemek,eksik sıvı alımı ve yetersiz beslenme ile yaşlanmadır.

Doğru Cilt Bakımı

Sağlıklı bir cilde sahip olduğunuzdan emin olmak için atabileceğiniz temel adımlar şunlardır;

Cildinizi düzenli olarak günde iki kere temizlemek (dışarı çıkmadığınız ve makyaj yapmadığınız zamanlarda bir kere temizlemek yeterli olabilir)

Yağlı cilt tipine sahipseniz, temizlikten sonra tonik uygulamak

Cildiniz kuruysa nemlendirici kullanmak

Aydınlık bir görünüm ve ürünlerin emilimini arttırmak için için ölü deri hücrelerini eksfoliasyon ile uzaklaştırmak

 Günlük cilt bakım rutini yanı sıra, renk değişimi vb gibi anormallikler açısından da cildinizi düzenli olarak incelemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Özellikle de açık tenliyseniz ve cildinizde çok sayıda ben bulunmaktaysa, solaryuma giriyorsanız veya güneşe sık sık maruz kalıyorsanız ya da cilt problemleri ile ilgili geçmişiniz varsa daha dikkatli olmalısınız.

Cilt Bakımında Ürün Seçimi

Piyasada zamanı geri getirdiğini, kalıcı olarak selülitleri yok ettiğini ve kırışıklıkları azalttığını vb iddia eden birçok ürün bulunmakla birlikte, birçoğu potansiyel olarak cilde zarar verebilmektedir. Bu sebeple ürün seçerken kapsamlı bir araştırma yapmak ve cildinizin söz konusu ürüne gerçekten ihtiyacı olup olmadığını saptamak önemlidir. Gerektiği durumlarda bir uzmana da danışabilirsiniz. Ürün seçerken cilt tipinizi bilmenizde fayda var.

Cilt Bakımında Uygulanmaması Gereken Maddelerden Bazıları

Sık bilinen ve evde uygulanan bazı içerikler cildinize uygun olmayabilir. Kısa dönemli fayda sağlasalar da, uzun vadede cildin koruyucu tabakasına zarar veren bazı içerikler şunlardır;

Limon suyu: İçeriğindeki C vitamini miktarı cildin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde değildir ve cilt için oldukça asidik olduğundan dolayı, uygulamadan sonra güneşe hassasiyet, leke oluşumu ve irritasyona yol açabilmektedir.

Karbonat: pH=8 düzeyinde bazik olması cildi strese sokmakta ve cildin su içeriğini belirgin derecede düşürmektedir; nihayetinde de cildin kurumasına yol açmaktadır.

Sarımsak: Çiğ formda iken allerjilere, egzamaya ve inflamasyona neden olabilmektedir.

Şeker: Cildi eksfoliye etmek için her ne kadar popüler olmuş olsa bile, cilt için fazla sert yapıya sahiptir.

 

Ana Tüyolar

Cildinizi her mevsim hafif formullü bir güneş kremi ile koruyun ve uzun süreli güneş ışınlarına maruziyetten kaçının. Gerektiğinde kreminizi iki saatte bir uygulayın. Bilhassa yaz mevsiminde yüzü, boynu ve dekolteyi kaplayan geniş bir şapka, UV koruyucu güneş gözlüğü ve kıyafetler tercih edin.

 Bol bol su için fakat sadece su içmenin cildi tek başına nemlendireceğini düşünmeyin, ihtiyaç duyduğunuzda cilt tipinize uygun bir nemlendirici seçin ve uygun zamanda kullanın.

 Düzenli egzersiz yapın. Kan dolaşımını arttırmak cilde ihtiyacı olan oksijeni sağlayarak yenilenmesini kolaylaştıracak ve cildiniz daha parlak ve sağlıklı bir görünüşe sahip olacaktır. Egzersiz sırasında terlemek de ciltten toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

 Beslenmenize özen gösterin ve her renkten sebze meyve tüketin. Nutrient eksikliklerinin sağlığınıza birçok açıdan olumsuz etkisi olmakla birlikte, bunların arasında cilt problemleri de yer almaktadır.

 Alkol tüketimini azaltın, sigaradan uzak durun.

 Uyku düzeninize dikkat edin ve günde 8 saat uyumaya özen gösterin. Uyumadan birkaç saat önce cep telefonu, bilgisayar ya da televizyona bakmayı bırakırsanız, uykuya daha kolay dalabildiğinizi fark edeceksiniz.