google-site-verification=3sfogdB7dl-XYmA2wgNL6vuqjYr5l-M-Lnt-5U3IB-g

Fast Food Tüketmenin Vücudumuza Zararları


Fast Food Tüketmenin Zararları


            
Pratik beslenme amaçlı bir tarz haline gelen fast food ürünler hayatımızda oldukça büyük bir yer kaplamaktadır.

Fast food; kısa sürede hazırlanıp, hızla servis edilen veya hazır halde bulunan yiyeceklere verilen isimdir. Fast food kelimesinin dilimizdeki karşılığı çabuk yiyecektir. Pratik ve tüketiminin kolay olması nedeniyle günümüzde sıkça tercih edilmektedir.

 HANGİ YİYECEKLER FAST FOOD GRUBUNA GİRER?

 Peki, hayatımızın vazgeçilmezi olan bu yiyecek grubuna neler dâhildir?

  •  Hamburger
  •  Pizza
  •  Lahmacun
  •  Pide
  •  Döner
  •  Patates kızartması
  •  Kızarmış tavuk
  •  Simit
  •  Tost
  •  Asitli içecekler

 Gibi ürünler fast food yiyecekler listesindedir.

 FAST FOOD ÜRÜNLERİN VÜCUDUMUZDA OLASI ZARARLARI NELERDİR?

Sıklıkla tükettiğimiz fast food yiyeceklerin vücudumuzda birçok zararı vardır. Pek çok fizyolojik bozukluğa sebep olmaktadır.

  • Bu yiyeceklerin besin değerleri yönünden yetersiz oluşu vücudumuzda uzun dönemde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunların başında obezite gelmektedir. Fast food tarzı gıdalarda bir öğünün enerji miktarı 400 ile 1500 kalori arasında değişmektedir. Bu ürünler yüksek kalorileriyle zayıflama karşıtıdır.
  • Fast food yiyeceklerin besin değeri düşük olduğu için çocukların bağışıklık sistemini zayıflatır.
  • Fast food ürünlerindeki yağın büyük kısmı hayvansal kaynaklıdır ve doymuş yağ miktarı diğer besinlere göre daha yüksektir. Bu durum kalp hastalıkları ve kanser gibi hastalıklar için risk oluşturmaktadır.
  • Fast food gıdalar hızlı bir şekilde hazırlandığı için hijyenik ortamlarda hazırlanmazsa enfeksiyon riskini arttırabilir.
  • Fast food grubu yiyeceklerde birçok katkı maddesi bulunmaktadır. Bu gıdalar huysuzluk, sinirlilik, hırçınlık, yorgunluk, yüksek tansiyon, bölgesel yağlanma ve mide rahatsızlıklarına kemik erimesine ve çocuklarda gelişim bozukluğuna neden olmaktadır.
  • Fast food ürünleri için et sağlanması çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir.


Fast food ürünlerini yapmak için yetiştirilen hayvanlar genellikle antibiyotik ve düşük bir diyetle beslenirler. Bunun getirdiği nedenlerle de iyi gelişememiş olurlar.
 Fast food ürünler hazırlanması kolay ve pratik olduğu için günümüzde özellikle çalışan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir fakat sağlığımıza olan zararlı etkilerini de göz önünde bulundurmamız gerekir.