Whatsapp'taki Mavi Tik Ne İşe Yarıyor?


Mobil cihazların çoğalmasıyla birlikte her geçen gün yeni yeni uygulamalar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Hali hazırda var olan programlardan en yaygın kullanılanı olan Whatsapp, haftada 1-2 gönderdiği güncellemelerle kullanıcılarını memnun etmek için çabalıyor. Son güncelleme ile birlikte artık gönderilerin sağ altında mavi tik çıkmaya başladı. Tabi ki benim gibi herkes merak etmeye başladı acaba ne işe yarıyor diye.

Whatsapp'taki mavi tikin anlamı nedir diye araştırmalar yaptı herkes. Sonradan öğrenildi ki mavi tik; gönderinin ne zaman iletildiğini ve karşı tarafın da ne zaman görüntülediğini gösteriyormuş.

Önceleri "Son  Görülme" diye bir seçenek vardı. Herkes birbirini böylelikle takip edebilirdi. Ama onu kaldırabilmek için seçenek de oluşturmuşlardı. Şuan mavi tik engellemek diye bir seçenek yok. Bu da bazı kesimler için büyük sıkıntı yaratabilir :) Yeni tartışmaların habercisi olabilir diye düşünüyorum :)
Sözü fazla uzatmadan mavi tik nasıl duruyor, son görülme ve iletilme tarihleri nasıl görüntüleniyor bir de onlara göz atalım resimli olarak.

Mavi tik varsa görüldü demektir. Eğer çift gri tik varsa iletildi demektir. Tek gri tik varsa siz göndermişsiniz ama karşı tarafa iletilmemiş demektir.

Gönderinin ne zaman iletildiğini ya da ne zaman görüntülendiğini öğrenmek için gönderiye basılı kalıyoruz. Daha sonra üst menüde bir bilgi butonu oluşuyor resimde de görüldüğü gibi. Orada tıkladığımız zaman da bir sonraki resimdeki ekran çıkıyor ortaya.

Alttaki resimde de görüldüğü gibi gönderinin okunduğu tarih ve iletildiği tarih ayrı ayrı belirtiliyor. Artık "kusura bakma görmemişim" olamayacak :)


Üstteki resim 2 kişi arasındaki görüşmeler için geçerli. Ancak bir whatsapp grubunda görüntüleyenler ya da iletilen mesajları görmek biraz daha farklı. Yöntem yine aynı. Basılı kalıp bilgi butonuna basıyoruz. Ama karşımıza çıkan ekran alttaki gibi oluyor.